Wees waakzaam voor (*) valse berichten die vaak via e-mail, websites/gesponsorde links, sms en whatsapp verspreid worden bij markante gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld het coronavirus:

  • aanbiedingen van mondmaskers
  • nieuwe doorbraken of vaccins
  • nieuws updates en statistieken (coronavirus map)
  • nieuwe subsidies aangeboden door de overheid
  • nieuwe veiligheidsmaatregelen
  • regelingen of opportuniteiten voor thuiswerkers
  • het al dan niet doorgaan van evenementen zoals bijvoorbeeld de Olympische spelen, e.d. …

(*) Dit geldt in het algemeen voor alle berichten over actuele thema’s waarbij mensen (momenteel veel geïsoleerde thuiswerkers) kwestbaar zijn omdat ze benieuwd, bang of net hoopvol gemaakt worden.

Wees ook extra op uw hoede bij berichten over leveringen van bestelde goederen. Criminelen weten dat er momenteel veel online gekocht wordt en dat u misschien wel een pakket verwacht van de meest gebruikte vervoerders in uw land. Kijk hieronder hoe gemakkelijk u naar een valse site van die zogezegde vervoerder zou kunnen worden geleid.

Let op (vooral bij e-mails): een gangbaar of gekend afzenderadres is geen garantie!
Kijk vooral naar de inhoud (vage of vreemde verwoordingen, een onpersoonlijke aanspreektitel of dringend gevraagde acties) om verdachte berichten te herkennen.

 

Extra nuttige tips:

Vooraleer je op een link klikt zweef je met je muis over de link zonder te klikken. Kijk goed of het gedeelte vóór de extensie (.be, .com, .org, …) en vóór de eerste slash “/”, de juiste (domain)naam van de organisatie is.

 

Doe de oefening met de voorbeelden hieronder (u mag voor één keer gerust op beide links klikken):

 

Als je persoons-of betaalgegevens invult op een website naar waar je gelokt wordt (meestal een haast exacte copie van de echte website die je verwacht) worden uw (inlog)gegevens gestolen of nog erger uw rekening geplunderd.

Door te klikken op een verdachte link of door een verdachte bijlage te openen loop je bovendien een hoog risico om een virus of cryptolocker te activeren.

Tenslotte, als u een verdacht bericht aantreft in uw professionele mailbox volstaat het niet om die mail te wissen of te negeren.
Verwittig dan meteen uw IT-dienst zodat zij die berichten kunnen blokkeren en ‘minder attente’ collega’s kunnen vrijwaren.

Hebt u een vermoeden dat u toch slachtoffer geworden bent van een een virus of scam, sluit dan onmiddellijk uw PC af en verwittig uw IT dienst.

Bedankt voor het lezen van dit advies, waarvan wij hopen dat het zal bijdragen aan uw veiligheid.

Hou het veilig!